5 september 2013

Sinterklaas afgeleid van christelijk Driekoningenfeest

Driekoningen

 Zwartepiet

 
Quinsy Gario een nog geen 30-jarige Nederlandse dichter/kunstenaar uit de Antillen, is klaar met het fenomeen Zwartepiet. Ja, zo schrijf je dat, Zwartepiet!
Hij vindt het Sinterklaasfeest iets uit de koloniale tijd waar we snel vanaf moeten. Hij vindt ook dat we Zwartepiet dus niet nodig hebben.

Dit klopt dus van geen kanten en Quinsy spreekt zichzelf tegen. Het Sinterklaasfeest is zeker ouder dan Zwartepiet, maar dan ook van vóór de koloniale tijd!
Hiermee vervalt dus ook Quinsy's argument, dat het Sinterklaasfeest discrimineert. En ook zijn tweede argument: want Zwartepiet hoort dus niet bij 'zijn' opvatting van racisme.
Nederlandse witte mensen die toch het Sinterklaasfeest met Zwartepieten willen vieren moeten van Quinsy zelfs gestraft worden. Wie discrimineert?

Historisch geleuter!


Wat een historisch onbenul is die Quinsy. Wat weet hij van de geboorte van Christus? Wat weet hij van het Driekoningenfeest op 6 januari? Wat weet hij van de geschiedenis van de Christenen en de Moren in Spanje?
In Spanje worden cadeautjes gegeven met Driekoningen, omdat op deze dag de Koningen (één van hen had een zwarte huidskleur!) cadeaus aan het kindje Jezus gaven. Bij volwassenen wordt deze herdenking en het geven van cadeaus vaak gecombineerd met een klein grapje of een surprise. Een klein gedichtje zelfs, dat Quinsy Gairo niet zou durven en willen schrijven.
De dag voor Driekoningen wordt er in bijna alle plaatsen een intocht van de drie koningen georganiseerd, vergelijkbaar met de intocht van Sinterklaas in de Lage Landen. De scholen zijn die dag gesloten.

Caspar de zwarte koning uit Ethiopië


Op de avond van 5 januari zijn - bijvoorbeeld in Spanje - alle kinderen in blijde afwachting van de komst van de drie wijzen of de drie koningen; Gaspar, Melchior and Balthasar. Zij brengen cadeautjes mee. Het is een christelijk feest ter ere van de geboorte van Jezus. In alle roomse landen in Europa! In protestante gebieden is dit feest van cadeautjes krijgen uitgegroeid tot het Sinterklaasfeest. Ja, met ook een zwarte koning, die noemen ze in Nederland "Piet".

Niks racisme!

Quinsy Gairo is blijven hangen in de sixties, maar dan toch in de sixties van de 19e eeuw. Om precies te zijn vóór het jaar 1863.

Of Quinsy Gairo zal als stadsdichter van bijvoorbeeld Valencia in januari 2014 aan de bak moeten om het Driekoningenfeest en daarmee de 'slavernij der Moren' alsnog af te schaffen.

 

Geen opmerkingen:

Wat is autonome rol AIVD nog waard?

Dick Schoof, DG-AIVD, moet wennen aan zijn rol bij de geheime dienst. Hij zoekt zijn heil nu nog vaak bij zijn oude werkgever het minis...