19 september 2012

Engelandvaarder Pierre Louis baron d’Aulnis de Bourouill

Pierre Louis baron d’Aulnis de Bourouill


In de media het overlijden van Pierre Louis baron d’Aulnis de Bourouill. Hij vindt zijn geschiedenis in Wikipedia geweldig!
Wat een erelijst! Engelandvaarder en spion/verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog en dus (!) Ridder in de MWO Militaire Willems Orde.

Een paar uur lang 'klikken'door zijn levensverhaal en komt allerlei andere namen van verzetsstrijders tegen. Leuk om te lezen over de Groep Albrecht en het Nederlandse Bureau Inlichtingen (B.I).

Albrecht

Begonnen vanuit het niets wierf Albrecht in de beginfase voornamelijk personen uit zijn persoonlijke levenssfeer. Zodoende waren de circa 20 personen waar de groep eind mei 1943 uit bestond grotendeels afkomstig uit de gereformeerde studentenvereniging Societas Studiosorum Reformatorum (SSR). Ondanks de kleine bezetting verzamelde de groep een globaal overzicht van het Duitse militaire apparaat.

AIVD

Is het een gemis dat Pierre Louis baron d’Aulnis de Bourouill met zo’n staat van dienst nooit bij de AIVD heeft gewerkt? Misschien zou hij daar helemaal niet op zijn plaats zijn geweest, als militair?
Je ziet nu toch ook dat de voormalige Commandant Landstrijdkrachten, Rob Bertholee, loopt te leuren met de door hem zo gepropageerde openheid van de AIVD in de Nederlandse samenleving. Eigen "eer en glorie"? Hij gaf deze maand (13 september) zelfs - op uitnodiging? - een lezing bij de Stichting Privacy First om te vertellen over de inbreuk die de AIVD op de privacy maakt.

Stichting Privacy First

Dit zou niet de stijl van Pierre Louis baron d’Aulnis de Bourouill zijn. Geheime dienst en openheid, wie gelooft dit? Zelfs privacyfirst maakt op de eigen website (www.privacyfirst.nl) GEEN melding van de lezing door de leider van de AIVD over deze conflictsituatie.

Geen opmerkingen:

Wat is autonome rol AIVD nog waard?

Dick Schoof, DG-AIVD, moet wennen aan zijn rol bij de geheime dienst. Hij zoekt zijn heil nu nog vaak bij zijn oude werkgever het minis...