26 oktober 2012

Overheidscontrole, privacyschendingen? Niet erg, als we maar krijgen wat we willen!

Panopticon: "macht versus privacy" 

Panopticon debat en keuzes waard!

De documentaire van Peter Vlemmix "Panopticon" schetst een reeds lang bestaand analoog beeld in een nieuw digitaal jasje, namelijk dat van "Big Brother is Watching You". Beklemmend is de documentaire wel, maar niet veroordelend en ook educatief. Het laat de kijker genoeg mogelijkheden na te denken over hoe bedreigend hij/zij de technische ontwikkelingen zelf wil ervaren of niet.

Privacy onder druk? Niet erg, als we maar krijgen wat we willen!

De privacy van ons allen staat onder druk, dat klopt. Maar als we keuzes willen of moeten maken, zoals de documentairemaker wil dat we doen, kan die keuze ook zijn dat we de technologische ontwikkelingen voor 'lief' nemen. En dat doen Nederlanders als volk in Europa. Het is kennelijk niet erg bedreigend om je irisscan af te staan op vliegvelden, je vingerafdrukken bij de gemeente, een filmpje bij het openbaar vervoer of zelfs een foto bij de slijterij. Als we maar krijgen wat we willen, dat is het motto. We willen "alles" en we hebben er "alles" voor over, op een klein select gezelschap privacy watchers en journalisten na.

Bestrijders van de overheid

Jammer dat "overheidbestrijders" in publicaties deze zeer uitgebalanceerde documentaire van Vlemmix bijna willen "misbruiken" voor hun eenzijdig commentaar. Uiteraard verandert technologie - elke dag - de maatschappij. De vraag is, wie wil de vooruitgang tegenhouden, zonder dat er concessies worden gedaan aan bestaande en misschien wel verouderde normen? Wie wil er geen glasvezel en een supersnel internet? Niet meedoen lijkt de enige optie voor jezelf, maar de wereld draait door.
Brenno de Winter wil discussie, hij wil een debat. Hij raakt de kern wanneer hij zegt dat bestuurders niet willen horen. De vooruitgang wil hij niet tegenhouden, heeft er zelf ook voordeel van, maar wil voorkomen dat uitzonderingen (blunders van Diginotar) gemeengoed worden. De overheid moet meer garanties geven, moet transparanter zijn. En mag beslist niet 'zo maar' instrumenten als de bonuskaart van Albert Heijn gaan inzetten bij mogelijke uitkeringsfraude.

Digitale kanker als resultaat van digitale asbest

Zoals weer blijkt uit Panopticon draait alles om geld. Waarom wordt bijvoorbeeld het (illegaal?) downloaden van films gestopt en wordt het individu gestraft met uitsluiting van internet? Omdat het geld kost. De filmindustrie, met name in de VS en in handen van een kleine groep zeer rijke mensen, heeft een enorme macht en zorgt er voor om met de hulp van stromannen in zoveel mogelijk overheden in zoveel mogelijk landen enorme invloed (lobby) uit te oefenen. Het interesseert die zeer rijke mensen geen snars dat 'domme en geïndoctrineerde overheidsfunctionarissen' de privacy van individuen benadelen.

Antropologische en religieuze oorzaken?

Privacy watchers zouden niet alleen de gevolgen, maar ook eens de, misschien wel antropologische en religieuze, oorzaken van schendingen van privacy moeten bestuderen.
Wikileaks wordt bestreden door godvrezende Amerikanen. Piratebay door stinkend rijke Amerikanen van joodse origine. En dan zijn daar nog de God aanbiddende protestantse Nederlanders, die het almachtige controlerende oog van "de Vader" vrezen en dat oog misschien wel willen kopiëren in een willekeurig welk panopticon.

Macht corrumpeert

Is het dilemma soms niet veel eenvoudiger en gaat het er toch alleen maar om hoe de macht en het geld van enkelen blijft gewaarborgd ten koste van de privacy van het individu in de massa?

Geen opmerkingen:

Overheidssurveillance is ook inlichtingenwerk

Bits of Freedom verwart politieonderzoek met discriminatie In TROUW van vrijdag 23 februari 2024 beticht Lotte Houweling van Bits of Free...